Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Vianočné cannoli

Vianočné cannoli


Ikona hodin

4 hod.

Ikona počet porcií

25 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Keby mi teraz niekto oznámil, že Vianoce strávim v Taliansku, skôr ako by som začala výskať od samotnej radosti, okamžite by mi skrsol v hlave nápad, čím by som obohatila vianočnú tabuľu – a bolo by to prepojenie talianskej tradičnej kuchyne s tou našou. Cannoli, ktoré sú historicky tradičným dezertom Sicílie, s našou príchuťou a vôňou Vianoc.

Ingrediencie

Cesto
  • 500 g hladkej múky
  • 40 g bravčovej masti
  • 30 g kryštálového cukru
  • 4 g mletej škorice
  • 1 g soli
  • 200 ml sladkého vina Marsala
  • 1 l oleja
Vklad
  • 3 ks červených jabĺk
  • 4 g škorice
  • 40 g cukru
  • šťava z 1 pomaranča
  • 50 ml rumu na flambovanie
  • 200 g čerstvých sliviek
  • 50 g kryštálového cukru
Krém
  • 1200 g ricotty
  • 360 g práškového cukru
  • 10 g škorice
  • 10 g perníkového korenia
Mäkký karamel
  • 150 g cukru
  • 40 ml smotany sladkej 40%
  • 20 g masla
Krokant
  • 300 g lieskových blanšírovaných orechov
  • 120 g cukru

Pomôcky

  • Cannoli kovové trubičky dĺžka 12cm, priemer 3cm
  • Hrniec
  • Ponorný teplomer
  • Mixér s nožmi na sekanie orechov
  • Robot
  • Stierky
  • Valček na cesto
  • Silikónová podložka
  • Vykrajovačka priemer 10cm
  • Panvica
  • Drevená špajľa
  • Zapaľovač
  • Stuha
  • Prskavky

Postup

  1. Cesto - Bravčovú masť roztopíme. Všetky ingrediencie v robote zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na dve polovice, dáme do fólie a do chladničky vychladiť.
  2. Mäkký karamel - Cukor upálime na karamel, pridáme zohriatu smotanu a za stáleho miešania maslo. Dáme vychladiť.
  3. Krokant - Lieskovce opečieme v trúbe na 160 °C na 10 minút. Z cukru urobíme suchý karamel a nalejeme na orechy. Po vytuhnutí polámeme a dáme medzi nože do robota rozsekať, ale nie na úplne malé kúsky. Nasypeme do urobeného mäkkého karamelu, premiešame a v tom budeme namáčať hotové upečené cannoli trubičky ešte pred plnením.
  4. Ricottu treba nechať v utierke cez noc stiecť. Rozdelíme ricottu a cukor na polovicu, do jednej primiešame škoricu a do druhej polovice zas perníkové korenie. Všade pridáme štipku soli.
  5. Vklady - slivky s cukrom povaríme, rozmixujeme a na miernom ohni varíme do konzistencie lekváru. Očistené jablká nakrájané na menšie kúsky dáme na panvicu, pridáme všetky suroviny, okrem rumu. Najskôr podusíme, zredukujeme, nech trochu zmäknú, a potom pridámerum a oflambujeme. Zapaľujeme mimo variča len výpary pomocou špajle.
  6. Olej zohrejeme na 180 °C a snažíme sa udržiavať túto teplotu.
  7. Cesto rozvaľkáme asi na hrúbku 3 mm a vykrajujeme kolieska s priemerom 10 cm. Tie postupne navinieme na trubičku a pomocou vody zlepujeme. Vyprážame, regulujeme teplotu a sledujeme. Čím viac narábame s cestom, je prepracovanejšie a bublinky, ktoré sú typické pre cannoli, sa budú vytrácať.
  8. Po vychladnutí, namáčame kraje v karmele s krokantom a plníme. Do stredu dáme vklad - kde dáme slivkový lekvár, tam z bokov plníme s ricottou s perníkovým korením. Kde máme vklad s jablkami, plníme s ricottou so škoricou.
  9. Skladanie – Canolli ukladáme na jednotlivé poschodia od najväčšieho priemeru po menší, striedavo. Tým, že kraje canolli sú máčané v karameli, pomáha to pri zlepovaní a následnej stabilite.
  10. Dozdobíme stuhou a prskavkami.

Ingredience

Cesto
  • 500 g hladkej múky
  • 40 g bravčovej masti
  • 30 g kryštálového cukru
  • 4 g mletej škorice
  • 1 g soli
  • 200 ml sladkého vina Marsala
  • 1 l oleja
Vklad
  • 3 ks červených jabĺk
  • 4 g škorice
  • 40 g cukru
  • šťava z 1 pomaranča
  • 50 ml rumu na flambovanie
  • 200 g čerstvých sliviek
  • 50 g kryštálového cukru
Krém
  • 1200 g ricotty
  • 360 g práškového cukru
  • 10 g škorice
  • 10 g perníkového korenia
Mäkký karamel
  • 150 g cukru
  • 40 ml smotany sladkej 40%
  • 20 g masla
Krokant
  • 300 g lieskových blanšírovaných orechov
  • 120 g cukru

Pomôcky

  • Cannoli kovové trubičky dĺžka 12cm, priemer 3cm
  • Hrniec
  • Ponorný teplomer
  • Mixér s nožmi na sekanie orechov
  • Robot
  • Stierky
  • Valček na cesto
  • Silikónová podložka
  • Vykrajovačka priemer 10cm
  • Panvica
  • Drevená špajľa
  • Zapaľovač
  • Stuha
  • Prskavky

Postup

  1. Cesto - Bravčovú masť roztopíme. Všetky ingrediencie v robote zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na dve polovice, dáme do fólie a do chladničky vychladiť.
  2. Mäkký karamel - Cukor upálime na karamel, pridáme zohriatu smotanu a za stáleho miešania maslo. Dáme vychladiť.
  3. Krokant - Lieskovce opečieme v trúbe na 160 °C na 10 minút. Z cukru urobíme suchý karamel a nalejeme na orechy. Po vytuhnutí polámeme a dáme medzi nože do robota rozsekať, ale nie na úplne malé kúsky. Nasypeme do urobeného mäkkého karamelu, premiešame a v tom budeme namáčať hotové upečené cannoli trubičky ešte pred plnením.
  4. Ricottu treba nechať v utierke cez noc stiecť. Rozdelíme ricottu a cukor na polovicu, do jednej primiešame škoricu a do druhej polovice zas perníkové korenie. Všade pridáme štipku soli.
  5. Vklady - slivky s cukrom povaríme, rozmixujeme a na miernom ohni varíme do konzistencie lekváru. Očistené jablká nakrájané na menšie kúsky dáme na panvicu, pridáme všetky suroviny, okrem rumu. Najskôr podusíme, zredukujeme, nech trochu zmäknú, a potom pridámerum a oflambujeme. Zapaľujeme mimo variča len výpary pomocou špajle.
  6. Olej zohrejeme na 180 °C a snažíme sa udržiavať túto teplotu.
  7. Cesto rozvaľkáme asi na hrúbku 3 mm a vykrajujeme kolieska s priemerom 10 cm. Tie postupne navinieme na trubičku a pomocou vody zlepujeme. Vyprážame, regulujeme teplotu a sledujeme. Čím viac narábame s cestom, je prepracovanejšie a bublinky, ktoré sú typické pre cannoli, sa budú vytrácať.
  8. Po vychladnutí, namáčame kraje v karmele s krokantom a plníme. Do stredu dáme vklad - kde dáme slivkový lekvár, tam z bokov plníme s ricottou s perníkovým korením. Kde máme vklad s jablkami, plníme s ricottou so škoricou.
  9. Skladanie – Canolli ukladáme na jednotlivé poschodia od najväčšieho priemeru po menší, striedavo. Tým, že kraje canolli sú máčané v karameli, pomáha to pri zlepovaní a následnej stabilite.
  10. Dozdobíme stuhou a prskavkami.