Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Vianočný trifle

Vianočný trifle


Ikona hodin

3 hod.

Ikona počet porcií

10 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Milujem Vianoce. Milujem čas, ktorý môžeme počas vianočných sviatkov tráviť spolu s rodinou a priateľmi. Moja najlepšia priateľka Simonka žila určité obdobie v Anglicku a tento dezert mi spomínala. No a nakoľko viem, aké chute má rada, vznikol tento Vianočný Trifle. Vznikol pre ňu a vždy, keď ideme počas vianočných sviatkov k nim na návštevu, tento dezert pripravím, aby som jej spravila radosť. 

Ingrediencie

Perníkový korpus
  • 50 ml slnečnicového oleja
  • 200 g hladkej múky
  • 140 g práškového cukru
  • 4,5 g sódy bikarbóny
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • 6 g prášku do pečiva
  • 250 ml mlieka
  • 1 vajce
Medovníčky
  • 250 g hladkej múky
  • 62 g masla
  • 62 g tekutého medu
  • 95 g práškového cukru
  • 1 vajce + na potretie perníkov
  • 1/5 ČL škorice
  • 1/5 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL perníkového korenia
Bielková poleva
  • 20 g bielkov
  • 110 g púdrového cukru
Spájanie chalúpky
  • 150 g kryštálového cukru
Hrušková plnka
  • 130 g nadrobno nakrájaných zrelých hrušiek
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 50 ml vody
  • 150 g kyslej smotany 18 %
  • 150 g šľahačky 33 %
  • 6 g práškovej želatíny (+ 24 g studenej vody)
  • 1/4 ČL mletej škorice
  • 150 g hrušky nakrájanej na malé kúsky
Škoricová plnka
  • 1/2 ČL škorice
  • 100 g kyslej smotany 18 %
  • 100 g šľahačky 33 %
  • 2 g práškovej želatíny (+ 12 g studenej vody)
  • 2 PL práškového cukru
Pistáciovo - pekanové praliné
  • 100 g pistácií
  • 35 g pekanových orechov
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 PL medu
  • vanilkový extrakt
Navyše
  • nesavý cukor na zdobenie

Pomôcky

  • 1 okrúhly rafík 18 cm
  • štvorcový rám 20 x 20 cm
  • silný mixér (food procesor)
  • ozdobná kruhová nádoba na stopke s priemerom 18 cm

Postup

  1. Korpus

    Všetky suroviny na korpus spolu zmiešame ručným mixérom. Vylejeme do štvorcovej formy 20 x 20 cm. Pečieme na horkovzduch 180 °C, cca 25 minút.

  2. Praliné

    Všetky orechy dáme na papier na pečenie a pečieme v trúbe rozohriatej na 180 ºC asi 8 minút. Následne ich necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí ich pošúchame v kuchynskej utierke, aby sme ich zbalili drobných šupiek. V hrnci skaramelizujeme cukor. Odstavíme a pridáme med a vanilku. Do tejto zmesi hneď pridáme orechy a celú zmes vylejeme na papier na pečenie. Necháme úplne vychladnúť. Následne rozlámeme na menšie kusy a v silnom mixéri s nožmi (ideálne silný food processor) po častiach mixujeme do tekutej konzistencie.

  3. Hrušková plnka

    Želatínu zalejeme studenou vodou, necháme aspoň 10 minúť napučať. Šľahačku vyšľaháme do polotuha. Hrušky ošúpeme, očistíme, 130 g nadrobno nakrájaných hrušiek nasypeme do hrnčeka, pridáme vodu, škoricu, povaríme do zmäknutia hrušiek. Hrušky mierne premixujeme tyčovým mixérom. Pridáme napučanú želatínu a dobre premiešame. Prelejeme do väčšej misky a po lyžičkách pridáme kyslú smotanu a následne vyšľahanú šľahačku.

  4. Škoricová plnka

    Želatínu zalejeme vodou, necháme aspoň 10 minút napučať. Kyslú smotanu zmiešame so škoricou a práškovým cukrom. Šľahačku vyšľaháme do polotuha. Napučanú želatínu roztopíme na pár sekúnd v mikrovlnke. Následne do nej po lyžičkách pridávame kyslú smotanu zmiešanú so škoricou a cukrom. A nakoniec do tejto zmesi ručne pridáme vyšľahanú šľahačku.

  5. Medovníčky

    V malom hrnci roztopíme maslo. Stiahneme z ohňa a pridáme doň med. V druhej veľkej miske miešame všetky suché suroviny. Do tejto sypkej zmesi pridáme vajce a maslo s medom. Ručne vypracujeme cesto. Perníkové cesto je ideálne pripraviť si minimálne deň dopredu. Z tvrdého papiera spravíme šablónu perníkovej chalúpky a sánok. Vyrežeme jednotlivé kusy chalúpky a sánok ako i zvieratká, postavičky (podľa toho, aké vykrajovačky máme). Pečieme ich na 180 ºC dozlatista (cca 7 minút). Hneď po vybratí z rúry perníčky potrieme rozšľahaným vajcom.

  6. Bielková pena

    Do misky preosejeme cukor. K bielku postupne pridávame cukor. Ručne šľaháme, až pokiaľ poleva nebude mať požadovanú konzistenciu. Ak by bola riedka, pridáme trochu cukru. Nešľaháme mixérom, zbytočne by sme do polevy dostali veľa vzduchu. Prenesieme ju do cukrárskeho vrecka, kde nožnicami spravíme maličkú dierku.

  7. Spájanie chalúpky

    Na miernom plameni roztopíme cukor, necháme ho jemne skaramelizovať. Stiahneme z ohňa a spájame ním jednotlivé strany perníkovej chalúpky a sánok. Chalúpku ozdobíme bielkovou polevou.

  8. Spájanie trifle

    Korpus zrežeme dorovna. Odrezky odložíme. Rozrežeme ho na dva pláty a z nich vyrežeme ráfikom kruhy s priemerom 18 cm (prípadne si kruh predkreslíme). Jeden plát vložíme do nádoby. V mikrovlnke zohrejeme marhuľový džem s rumom. Touto zmesou potrieme korpus.

    Vylejeme hruškovú plnku. A necháme mierne zatuhnúť v chladničke. Povrch posypeme nadrobno pokrájanými hruškami (150 g). A povrch ešte polejeme praliné. Dáme zatuhnúť do chladničky.

    Na hruškovú plnku nadrobno namrvíme odrezky z perníkového korpusu a na ne nalejeme škoricovú plnku. Trifle ukončíme druhým plátom cesta.

    Povrch trifle ozdobíme perníkovou chalúpkou, sánkami, zvieratkami a pod. Pre efekt do chalúpky vložíme malý kahanček, aby mám svietilo svetielko v chalúpke. Celý povrch poprášime cukrom, ktorý nesaje vlhkosť.

Ingredience

Perníkový korpus
  • 50 ml slnečnicového oleja
  • 200 g hladkej múky
  • 140 g práškového cukru
  • 4,5 g sódy bikarbóny
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • 6 g prášku do pečiva
  • 250 ml mlieka
  • 1 vajce
Medovníčky
  • 250 g hladkej múky
  • 62 g masla
  • 62 g tekutého medu
  • 95 g práškového cukru
  • 1 vajce + na potretie perníkov
  • 1/5 ČL škorice
  • 1/5 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL perníkového korenia
Bielková poleva
  • 20 g bielkov
  • 110 g púdrového cukru
Spájanie chalúpky
  • 150 g kryštálového cukru
Hrušková plnka
  • 130 g nadrobno nakrájaných zrelých hrušiek
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 50 ml vody
  • 150 g kyslej smotany 18 %
  • 150 g šľahačky 33 %
  • 6 g práškovej želatíny (+ 24 g studenej vody)
  • 1/4 ČL mletej škorice
  • 150 g hrušky nakrájanej na malé kúsky
Škoricová plnka
  • 1/2 ČL škorice
  • 100 g kyslej smotany 18 %
  • 100 g šľahačky 33 %
  • 2 g práškovej želatíny (+ 12 g studenej vody)
  • 2 PL práškového cukru
Pistáciovo - pekanové praliné
  • 100 g pistácií
  • 35 g pekanových orechov
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 PL medu
  • vanilkový extrakt
Navyše
  • nesavý cukor na zdobenie

Pomôcky

  • 1 okrúhly rafík 18 cm
  • štvorcový rám 20 x 20 cm
  • silný mixér (food procesor)
  • ozdobná kruhová nádoba na stopke s priemerom 18 cm

Postup

  1. Korpus

    Všetky suroviny na korpus spolu zmiešame ručným mixérom. Vylejeme do štvorcovej formy 20 x 20 cm. Pečieme na horkovzduch 180 °C, cca 25 minút.

  2. Praliné

    Všetky orechy dáme na papier na pečenie a pečieme v trúbe rozohriatej na 180 ºC asi 8 minút. Následne ich necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí ich pošúchame v kuchynskej utierke, aby sme ich zbalili drobných šupiek. V hrnci skaramelizujeme cukor. Odstavíme a pridáme med a vanilku. Do tejto zmesi hneď pridáme orechy a celú zmes vylejeme na papier na pečenie. Necháme úplne vychladnúť. Následne rozlámeme na menšie kusy a v silnom mixéri s nožmi (ideálne silný food processor) po častiach mixujeme do tekutej konzistencie.

  3. Hrušková plnka

    Želatínu zalejeme studenou vodou, necháme aspoň 10 minúť napučať. Šľahačku vyšľaháme do polotuha. Hrušky ošúpeme, očistíme, 130 g nadrobno nakrájaných hrušiek nasypeme do hrnčeka, pridáme vodu, škoricu, povaríme do zmäknutia hrušiek. Hrušky mierne premixujeme tyčovým mixérom. Pridáme napučanú želatínu a dobre premiešame. Prelejeme do väčšej misky a po lyžičkách pridáme kyslú smotanu a následne vyšľahanú šľahačku.

  4. Škoricová plnka

    Želatínu zalejeme vodou, necháme aspoň 10 minút napučať. Kyslú smotanu zmiešame so škoricou a práškovým cukrom. Šľahačku vyšľaháme do polotuha. Napučanú želatínu roztopíme na pár sekúnd v mikrovlnke. Následne do nej po lyžičkách pridávame kyslú smotanu zmiešanú so škoricou a cukrom. A nakoniec do tejto zmesi ručne pridáme vyšľahanú šľahačku.

  5. Medovníčky

    V malom hrnci roztopíme maslo. Stiahneme z ohňa a pridáme doň med. V druhej veľkej miske miešame všetky suché suroviny. Do tejto sypkej zmesi pridáme vajce a maslo s medom. Ručne vypracujeme cesto. Perníkové cesto je ideálne pripraviť si minimálne deň dopredu. Z tvrdého papiera spravíme šablónu perníkovej chalúpky a sánok. Vyrežeme jednotlivé kusy chalúpky a sánok ako i zvieratká, postavičky (podľa toho, aké vykrajovačky máme). Pečieme ich na 180 ºC dozlatista (cca 7 minút). Hneď po vybratí z rúry perníčky potrieme rozšľahaným vajcom.

  6. Bielková pena

    Do misky preosejeme cukor. K bielku postupne pridávame cukor. Ručne šľaháme, až pokiaľ poleva nebude mať požadovanú konzistenciu. Ak by bola riedka, pridáme trochu cukru. Nešľaháme mixérom, zbytočne by sme do polevy dostali veľa vzduchu. Prenesieme ju do cukrárskeho vrecka, kde nožnicami spravíme maličkú dierku.

  7. Spájanie chalúpky

    Na miernom plameni roztopíme cukor, necháme ho jemne skaramelizovať. Stiahneme z ohňa a spájame ním jednotlivé strany perníkovej chalúpky a sánok. Chalúpku ozdobíme bielkovou polevou.

  8. Spájanie trifle

    Korpus zrežeme dorovna. Odrezky odložíme. Rozrežeme ho na dva pláty a z nich vyrežeme ráfikom kruhy s priemerom 18 cm (prípadne si kruh predkreslíme). Jeden plát vložíme do nádoby. V mikrovlnke zohrejeme marhuľový džem s rumom. Touto zmesou potrieme korpus.

    Vylejeme hruškovú plnku. A necháme mierne zatuhnúť v chladničke. Povrch posypeme nadrobno pokrájanými hruškami (150 g). A povrch ešte polejeme praliné. Dáme zatuhnúť do chladničky.

    Na hruškovú plnku nadrobno namrvíme odrezky z perníkového korpusu a na ne nalejeme škoricovú plnku. Trifle ukončíme druhým plátom cesta.

    Povrch trifle ozdobíme perníkovou chalúpkou, sánkami, zvieratkami a pod. Pre efekt do chalúpky vložíme malý kahanček, aby mám svietilo svetielko v chalúpke. Celý povrch poprášime cukrom, ktorý nesaje vlhkosť.