Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Yin&Yang

Yin&Yang


Ikona hodin

3 hod.

Ikona počet porcií

4 porcie

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Frgál by som chcela venovať znovu mojej Betke a mne. Keďže mi je ako sestra a častokrát zmýšľame, ale aj robíme mnoho vecí rovnako. Tak ako sily jin a jang sa navzájom dopĺňajú, sú od seba závislé a majú malú časť tej druhej, tak presne by som charakterizovala aj ja náš vzťah. Jang je symbolom svetla, čo reprezentuje slnko a jin je symbolom temnoty a reprezentuje mesiac. Obe máme svoje svetlé a temnejšie chvíľky, ale vždy pri sebe stojíme, podporujeme sa a ľúbime! Týmto chcem Betke poďakovať za všetko, čo pre mňa robí, a že mi vždy ukáže tú správnu cestu. Makovú plnku som zvolila, pretože ako dieťa som milovala všetko makové, no tvaroh som si obľúbila až neskôr a teraz patrí medzi obľúbené plnky.

Ingrediencie

Frgál (cesto na 4 frgále)
  • 500 g hladkej múky
  • 86 g práškového cukru
  • 50 g slnečnicového oleja
  • 126 g zmäknutého masla
  • 2 žĺtky
  • 250 g plnotučného mlieka 3,5 %
  • 8 g sušeného droždia
  • štipka kryštálového cukru (na rozkvas)
  • štipka soli
  • štipka citrónovej kôry
Tvarohová plnka
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 1 žĺtok
  • 60 g práškového cukru
  • 35 g vanilkového cukru
  • 10 g kukuričného škrobu
  • 25 g rumu
  • štipka muškátový orech
  • štipka citrónová kôra
  • štipka mletej vanilky
Maková plnka
  • 120 g plnotučného mlieka 3,5 %
  • 150 g mletého maku
  • 30 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 g mletej škorice
  • kôra z jedného citróna
  • 15 g medu
  • 30 g slivkového lekváru
  • 20 g šťavy z višní a rumu
Jahodová plnka
  • 150 g jahodového pyré
  • 5 g pektínu
  • 20 g cukru
  • 0,5 g kyseliny citrónovej
Maková plnka
  • 200 g mletého maku
  • 250 g polotučného mlieka
  • 100 g marhuľovej plnky
  • 2 g mletej škorice
  • 2 g mletého muškátového orieška
  • 2 g mletého klinčeka
  • 50 ml rumu
  • 40 g kryštálového cukru
Višne
  • 100 g vykôstkovaných višní
  • 50 g rumu
Maslová zmes
  • 50 g masla
  • 10 g rumu z višní
Plus
  • 1 rozšľahané vajce
  • 20 g plnotučného mlieka 3,5%

Pomôcky

  • valček
  • plech

Postup

  1. Korpus - Zmiešame spolu droždie, trochu teplého mlieka, trochu múky a trochu cukru a necháme vykvasiť približne 10 minút pod utierkou. Medzi tým preosejeme do misy múku a cukor. Pridáme zvyšné suroviny spolu s rozkvasom. Vymiesime hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misy. Necháme kvasiť na teplom mieste asi 1 hod. až hodinu a pol. Cesto môžeme rozdeliť na 4 časti a necháme podkysnúť ešte na 10 minút.
  2. Višne zalejeme rumom a počkáme, kým pustia šťavu a napijú sa rumom. Aspoň na 30 minút.
  3. Maková plnka - Mlieko s cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou privedieme k varu. Následne prisypeme mak, všetko dobre premiešame a podusíme asi 1 až 2 minúty. Potom pridáme citrónovú kôru, med, slivkový lekvár a šťavu z višní, ktoré sme predtým zaliali rumom. Necháme vychladnúť.
  4. Suroviny na tvarohovú plnku dobre premiešame v miske do hladka.
  5. Rúru si vyhrejeme na 200 °C – horný dolný ohrev. Po nakysnutí cesto rozvaľkáme na 32 cm veľký kruh na papieri na pečenie. Zrolujeme okraje a frgál naplníme oboma plnkami ľubovoľne, pod makovú plnku poukladáme višne, alebo môžeme zmiešať už do plnky. Kraje frgálu potrieme rozšľahaným vajcom. Frgál pečieme približne 15 až 20 minút do zlatista. Po upečení kraje potrieme mliekom, aby ostali krásne mäkké. Necháme 15 minút vychladnúť a makovú plnku polejeme maslovou zmesou.

Ingredience

Frgál (cesto na 4 frgále)
  • 500 g hladkej múky
  • 86 g práškového cukru
  • 50 g slnečnicového oleja
  • 126 g zmäknutého masla
  • 2 žĺtky
  • 250 g plnotučného mlieka 3,5 %
  • 8 g sušeného droždia
  • štipka kryštálového cukru (na rozkvas)
  • štipka soli
  • štipka citrónovej kôry
Tvarohová plnka
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 1 žĺtok
  • 60 g práškového cukru
  • 35 g vanilkového cukru
  • 10 g kukuričného škrobu
  • 25 g rumu
  • štipka muškátový orech
  • štipka citrónová kôra
  • štipka mletej vanilky
Maková plnka
  • 120 g plnotučného mlieka 3,5 %
  • 150 g mletého maku
  • 30 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 g mletej škorice
  • kôra z jedného citróna
  • 15 g medu
  • 30 g slivkového lekváru
  • 20 g šťavy z višní a rumu
Jahodová plnka
  • 150 g jahodového pyré
  • 5 g pektínu
  • 20 g cukru
  • 0,5 g kyseliny citrónovej
Maková plnka
  • 200 g mletého maku
  • 250 g polotučného mlieka
  • 100 g marhuľovej plnky
  • 2 g mletej škorice
  • 2 g mletého muškátového orieška
  • 2 g mletého klinčeka
  • 50 ml rumu
  • 40 g kryštálového cukru
Višne
  • 100 g vykôstkovaných višní
  • 50 g rumu
Maslová zmes
  • 50 g masla
  • 10 g rumu z višní
Plus
  • 1 rozšľahané vajce
  • 20 g plnotučného mlieka 3,5%

Pomôcky

  • valček
  • plech

Postup

  1. Korpus - Zmiešame spolu droždie, trochu teplého mlieka, trochu múky a trochu cukru a necháme vykvasiť približne 10 minút pod utierkou. Medzi tým preosejeme do misy múku a cukor. Pridáme zvyšné suroviny spolu s rozkvasom. Vymiesime hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misy. Necháme kvasiť na teplom mieste asi 1 hod. až hodinu a pol. Cesto môžeme rozdeliť na 4 časti a necháme podkysnúť ešte na 10 minút.
  2. Višne zalejeme rumom a počkáme, kým pustia šťavu a napijú sa rumom. Aspoň na 30 minút.
  3. Maková plnka - Mlieko s cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou privedieme k varu. Následne prisypeme mak, všetko dobre premiešame a podusíme asi 1 až 2 minúty. Potom pridáme citrónovú kôru, med, slivkový lekvár a šťavu z višní, ktoré sme predtým zaliali rumom. Necháme vychladnúť.
  4. Suroviny na tvarohovú plnku dobre premiešame v miske do hladka.
  5. Rúru si vyhrejeme na 200 °C – horný dolný ohrev. Po nakysnutí cesto rozvaľkáme na 32 cm veľký kruh na papieri na pečenie. Zrolujeme okraje a frgál naplníme oboma plnkami ľubovoľne, pod makovú plnku poukladáme višne, alebo môžeme zmiešať už do plnky. Kraje frgálu potrieme rozšľahaným vajcom. Frgál pečieme približne 15 až 20 minút do zlatista. Po upečení kraje potrieme mliekom, aby ostali krásne mäkké. Necháme 15 minút vychladnúť a makovú plnku polejeme maslovou zmesou.