Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Záhradná roláda

Záhradná roláda



Popis

Túto roládu venujem svojej sestre Janke. Tá má pri dome veľkú bylinkovú záhradu a vždy, keď nejakú bylinku potrebujem, viem, že ju u nej nájdem. Vytvoril som teda roládu plnú bazalky, jahôd a cheesecakeu, ktorú spolu zjeme v jej záhradnom altánku a zapijeme chladeným nápojom.

Ingrediencie

Roláda
  • 210 g bielkov
  • 240 g kryštálového cukru
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 1 PL vínneho octu
Cheesecake krém
  • 105 g smotany na šľahanie 33 %
  • 20 g citrónového pyré
  • 160 g bielej čokolády
  • 10 g invertného cukru
  • 100 g nátierky z krémového čerstvého syra
  • 32 g masla
  • citrónová kôra z 1 citróna
Bazalková chantilly (sladená luxusná šľahačka)
  • 250 g smotany na šľahanie 33 %
  • 100 g mascarpone
  • 25 g práškového cukru
  • 20 lístkov bazalky
Bazalkovo - jahodové compoté:
  • 150 g jahodového pyré
  • 180 g jahôd
  • 30 g kryštálového cukru
  • 3 g pektínu
  • 0,5 g kyseliny citrónovej
  • 30 lístkov bazalky
Mousse z bielej čokolády na ozdobu
  • 25 g smotany na šľahanie 33 %
  • 40 g bielej čokolády
  • 45 g vyšľahanej smotany 33 %
  • 0,75 PL želatíny
Ozdoba
  • 10 lístkov bazalky
  • 5 čerstvých jahôd

Pomôcky

  • silikónová forma na dekorácie
  • plech
  • cukrárenska špička

Postup

  1. Roláda

    Bielky vyšľaháme do polotuha a postupne pridávame cukor. Sneh miešame niekoľko minút, kým nie je lesklý a tuhý. Na záver pridáme škrob a ocot. Hmotu rozotrieme na plech a vložíme do rúry. Prvých 10 minút na 180 °C, potom teplotu znížime na 160 °C a pečieme ešte 20 - 25 minút.

  2. Cheesecake krém

    Privedieme k varu smotanu s citrónovou kôrou a invertným cukrom. Nalejeme zmes na čokoládu s čerstvým krémovým syrom a premxujeme ponorným mixérom. Zapracujeme citrónové pyré a trošku znovu premixujeme. Dáme schladiť.

  3. Bazalková chantilly
    Ponorným mixérom zmiešame smotanu a bazalku a pripravíme tak základ pre chantilly. Tekutinu vyšľaháme a pridáme cukor a mascarpone.
  4. Compoté
    Jahodové pyré zohrejeme na 40 °C a pridáme do neho cukor zmiešaný s pektínom. Privedieme do varu, pridáme kyselinu citrónovú a znovu povaríme. Pridáme bazalku a premixujeme ponorným mixérom. Na záver pridáme nadrobno nakrájané jahody.
  5. Ozdobný mousse
    Na ozdobný mousse zohrejeme v mikrovlnke bielu čokoládu so smotanou na 50 °C a pridáme želatínu. Necháme vychladiť na 35 °C a zmiešame s vyšľahanou smotanou. Tekutinu nalejeme do silikónovej formy a dáme zamraziť.
  6. Na záver

    Na vychladený korpus natrieme krém a lyžičkou rozotrieme compoté. Roládu opatrne zrolujeme. Na vrch poukladáme 4 mousse z bielej čokolády a zvyšok povrchu ozdobíme bazalkovým chantilly. Ozdobíme čerstvými jahodami a lístkami bazalky.

Ingredience

Roláda
  • 210 g bielkov
  • 240 g kryštálového cukru
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 1 PL vínneho octu
Cheesecake krém
  • 105 g smotany na šľahanie 33 %
  • 20 g citrónového pyré
  • 160 g bielej čokolády
  • 10 g invertného cukru
  • 100 g nátierky z krémového čerstvého syra
  • 32 g masla
  • citrónová kôra z 1 citróna
Bazalková chantilly (sladená luxusná šľahačka)
  • 250 g smotany na šľahanie 33 %
  • 100 g mascarpone
  • 25 g práškového cukru
  • 20 lístkov bazalky
Bazalkovo - jahodové compoté:
  • 150 g jahodového pyré
  • 180 g jahôd
  • 30 g kryštálového cukru
  • 3 g pektínu
  • 0,5 g kyseliny citrónovej
  • 30 lístkov bazalky
Mousse z bielej čokolády na ozdobu
  • 25 g smotany na šľahanie 33 %
  • 40 g bielej čokolády
  • 45 g vyšľahanej smotany 33 %
  • 0,75 PL želatíny
Ozdoba
  • 10 lístkov bazalky
  • 5 čerstvých jahôd

Pomôcky

  • silikónová forma na dekorácie
  • plech
  • cukrárenska špička

Postup

  1. Roláda

    Bielky vyšľaháme do polotuha a postupne pridávame cukor. Sneh miešame niekoľko minút, kým nie je lesklý a tuhý. Na záver pridáme škrob a ocot. Hmotu rozotrieme na plech a vložíme do rúry. Prvých 10 minút na 180 °C, potom teplotu znížime na 160 °C a pečieme ešte 20 - 25 minút.

  2. Cheesecake krém

    Privedieme k varu smotanu s citrónovou kôrou a invertným cukrom. Nalejeme zmes na čokoládu s čerstvým krémovým syrom a premxujeme ponorným mixérom. Zapracujeme citrónové pyré a trošku znovu premixujeme. Dáme schladiť.

  3. Bazalková chantilly
    Ponorným mixérom zmiešame smotanu a bazalku a pripravíme tak základ pre chantilly. Tekutinu vyšľaháme a pridáme cukor a mascarpone.
  4. Compoté
    Jahodové pyré zohrejeme na 40 °C a pridáme do neho cukor zmiešaný s pektínom. Privedieme do varu, pridáme kyselinu citrónovú a znovu povaríme. Pridáme bazalku a premixujeme ponorným mixérom. Na záver pridáme nadrobno nakrájané jahody.
  5. Ozdobný mousse
    Na ozdobný mousse zohrejeme v mikrovlnke bielu čokoládu so smotanou na 50 °C a pridáme želatínu. Necháme vychladiť na 35 °C a zmiešame s vyšľahanou smotanou. Tekutinu nalejeme do silikónovej formy a dáme zamraziť.
  6. Na záver

    Na vychladený korpus natrieme krém a lyžičkou rozotrieme compoté. Roládu opatrne zrolujeme. Na vrch poukladáme 4 mousse z bielej čokolády a zvyšok povrchu ozdobíme bazalkovým chantilly. Ozdobíme čerstvými jahodami a lístkami bazalky.