Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Zasnežená hora

Zasnežená hora



Popis

Torta je venovaná kamošovi Sakimu, ktorému po tridsiatke zistili viaceré potravinové intolerancie. Saki je vášnivý turista, pochodil náš krásny Slovenský raj, Tatry, vrátane Gerlachovského štítu, Dolomity, Alpy… V partii máme tradíciu každoročného výletu na Kláštorisko, kam sa s nami toho roku snáď vyberie aj najmladšia členka - Sakiho ročná dcérka Julča.

Ingrediencie

Telo hortenzie
  • 1 kg mliečnej čokolády
Korpus
  • 130 g kryštálového cukru
  • 130 g kokosového cukru
  • 250 g bezlepkovej múky
  • 220 g bielkov
  • 115 g žĺtkov
  • 15 g pomarančovej kôry
  • 6 g sódy bikarbóny
  • 4 g prášku do pečiva
  • 1 g muškátového orieška
  • 10 g zázvoru
  • 2 g škorice
  • 65 g kokosového oleja
  • 55 g pomarančovej šťavy
  • 450 g mrkvy
  • 90 g kandizovaného pomaranča
  • 60 g kandizovanej limetky/ alebo citróna
  • 40 g sušených brusníc
  • 60 g lúpaných mandlí
  • 1 g soli
Vanilkový krém
  • 350 g plnotučného mlieka
  • 150 g smotany na šľahanie 40 %
  • 3 ks vanilkového struku
  • 200 g žĺtkov
  • 60 g cukru
  • 130 g čokolády 28 %
Mrkvový krém
  • 350 g smotany na šľahanie 40 %
  • 300 g mrkvy
  • 75 g kryštálového cukru
  • 5 g pomarančovej kôry
  • 2 g zázvoru
  • 2 plátky želatiny
Obter
  • 200 g čokolády 54,5 %
  • 50 g masla
Obter farebný
  • 350 g čokolády 28 %
  • 65 g masla
  • 125 g smotany na šľahanie 33 %
Kamzík a dekorácie
  • 150 g modelovaca hmota
  • potravinárske farby prachové a gélové
  • vafľový papier
  • floristický drôtik
  • fixka potravinárska

Pomôcky

  • 3x forma v priemere 18 cm
  • cukrárska paleta
  • mixér/ strúhadlo
  • nerezové špachtle
  • kostice na modelovanie
  • štetce
  • silikónová podložka
  • struna na rezanie
  • Postup

    1. Korpus

      Rúru predohrejeme na 170 °C. Múku, soľ, prášok do pečiva, sódu a ko reniny zmiešame. Kokosový olej izbovej teploty, pomarančovú šťavu a vajcia vyšľaháme do svetlej peny, postupne pridávame cukor a šľaháme, kým sa nerozpustí. Mrkvu nasekáme najemno, zázvor nastrúhame a zmiešame spolu s kandizovaným ovocím, a nadrobno nasekanými brusnicami a mandľami. Do vaječnej zmesi zľahka vmiešame suché prísady a mrkvu s ovocím. Pečieme približne 30 minút.

    2. Vanilkový krém

      Všetky prísady okrem čokolády zmiešame a varíme do zovretia. Pridáme čokoládu a miešame do roztopenia. Krém prelejeme do nádoby a prikryjeme fóliou, necháme chladiť.

    3. Mrkvový krém

      Želatínu necháme napučať v studenej vode. Vyberieme a necháme bokom. Smotanu s mrkvou, cukrom a koreninami varíme, kým mrkva nezmäkne. Vmiešame želatínu do rozpustenia a rozmixujeme do hladka. Necháme zamraziť.

    4. Obter

      Čokoládu s maslom necháme roztopiť nad parou. Miešame do spojenia Necháme vychladnúť pri izbovej teplote.

    5. Obter farebný

      Smotanu necháme zovrieť, pridáme maslo a vsypeme čokoládu. Miešame do rozpustenia čokolády. Pridáme gélové farbivo podľa potrebného odtieňa. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote.

    6. Skladanie

      Korpusy prerežeme na rovnako vysoké pláty a striedavo plníme vanilkovým a mrkvovým krémom. Vytvarujeme hory, obtrieme krémom, necháme vychladiť. Obtrieme tmavou čokoládou, necháme zatuhnúť. Počas tuhnutia vymodelujeme kamzíka a komixovú bublinu, final dotvoríme farbenou čokoládou. Pre efekt zasneženej hory poprášime nevlhnúcim cukrom.

    Ingredience

    Telo hortenzie
    • 1 kg mliečnej čokolády
    Korpus
    • 130 g kryštálového cukru
    • 130 g kokosového cukru
    • 250 g bezlepkovej múky
    • 220 g bielkov
    • 115 g žĺtkov
    • 15 g pomarančovej kôry
    • 6 g sódy bikarbóny
    • 4 g prášku do pečiva
    • 1 g muškátového orieška
    • 10 g zázvoru
    • 2 g škorice
    • 65 g kokosového oleja
    • 55 g pomarančovej šťavy
    • 450 g mrkvy
    • 90 g kandizovaného pomaranča
    • 60 g kandizovanej limetky/ alebo citróna
    • 40 g sušených brusníc
    • 60 g lúpaných mandlí
    • 1 g soli
    Vanilkový krém
    • 350 g plnotučného mlieka
    • 150 g smotany na šľahanie 40 %
    • 3 ks vanilkového struku
    • 200 g žĺtkov
    • 60 g cukru
    • 130 g čokolády 28 %
    Mrkvový krém
    • 350 g smotany na šľahanie 40 %
    • 300 g mrkvy
    • 75 g kryštálového cukru
    • 5 g pomarančovej kôry
    • 2 g zázvoru
    • 2 plátky želatiny
    Obter
    • 200 g čokolády 54,5 %
    • 50 g masla
    Obter farebný
    • 350 g čokolády 28 %
    • 65 g masla
    • 125 g smotany na šľahanie 33 %
    Kamzík a dekorácie
    • 150 g modelovaca hmota
    • potravinárske farby prachové a gélové
    • vafľový papier
    • floristický drôtik
    • fixka potravinárska

    Pomôcky

  • 3x forma v priemere 18 cm
  • cukrárska paleta
  • mixér/ strúhadlo
  • nerezové špachtle
  • kostice na modelovanie
  • štetce
  • silikónová podložka
  • struna na rezanie
  • Postup

    1. Korpus

      Rúru predohrejeme na 170 °C. Múku, soľ, prášok do pečiva, sódu a ko reniny zmiešame. Kokosový olej izbovej teploty, pomarančovú šťavu a vajcia vyšľaháme do svetlej peny, postupne pridávame cukor a šľaháme, kým sa nerozpustí. Mrkvu nasekáme najemno, zázvor nastrúhame a zmiešame spolu s kandizovaným ovocím, a nadrobno nasekanými brusnicami a mandľami. Do vaječnej zmesi zľahka vmiešame suché prísady a mrkvu s ovocím. Pečieme približne 30 minút.

    2. Vanilkový krém

      Všetky prísady okrem čokolády zmiešame a varíme do zovretia. Pridáme čokoládu a miešame do roztopenia. Krém prelejeme do nádoby a prikryjeme fóliou, necháme chladiť.

    3. Mrkvový krém

      Želatínu necháme napučať v studenej vode. Vyberieme a necháme bokom. Smotanu s mrkvou, cukrom a koreninami varíme, kým mrkva nezmäkne. Vmiešame želatínu do rozpustenia a rozmixujeme do hladka. Necháme zamraziť.

    4. Obter

      Čokoládu s maslom necháme roztopiť nad parou. Miešame do spojenia Necháme vychladnúť pri izbovej teplote.

    5. Obter farebný

      Smotanu necháme zovrieť, pridáme maslo a vsypeme čokoládu. Miešame do rozpustenia čokolády. Pridáme gélové farbivo podľa potrebného odtieňa. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote.

    6. Skladanie

      Korpusy prerežeme na rovnako vysoké pláty a striedavo plníme vanilkovým a mrkvovým krémom. Vytvarujeme hory, obtrieme krémom, necháme vychladiť. Obtrieme tmavou čokoládou, necháme zatuhnúť. Počas tuhnutia vymodelujeme kamzíka a komixovú bublinu, final dotvoríme farbenou čokoládou. Pre efekt zasneženej hory poprášime nevlhnúcim cukrom.