Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Zlatá rybka

Zlatá rybka



Popis

Kto by vo svojom živote nemal želanie? Mne sa už jedno veľké splnilo, a preto mám tu možnosť vám ukázať, ako sa plnia sny. Budete k tomu potrebovať veľmi málinko, viem, ono to znie tak trochu ako klišé, ale ono naozaj stačí len „uveriť“. Každý predsa pozná rozprávku o „Zlatej rybke“. Tak šup, postačí vziať knižku do rúk a prečítať svojím deťúrencom, vnúčatkám a aj sebe.

Ingrediencie

Telíčko rybky
  • 800 g marcipánu
  • 20 x žĺtok
  • 280 g kryštálového cukru
  • 300 g vajec
  • 300 g bielkov
  • 260 g kryštálového cukru
  • 200 g hladkej múky
  • 100 g kakaa
  • 200 g čokolády 70%
  • 200 g masla
Ganache
  • 500 g čokolády 65 %
  • 500 g šľahačkovej smotany 35 %
  • 400 g čokolády yuzu vlastná
  • 130 g šľahačkovej smotany 40 %
Na potretie korpusov
  • 200 g džemu zo sicílskych pomarančov, priamo zo Sicílie
Poťahová hmota
  • 1 400 g poťahová hmota mandľa
Zdobenie
  • práškové farby odtieňov zlatej, perleťovej bielej, antickej zlatej
  • 1 konštrukcia
  • 1 balík ryžového papiera

Pomôcky

  • stojan vyrábaný na mieru
  • plech klasický 30 x 40
  • robot
  • ručný mixér
  • potravinová fólia
  • silikónové podložky
  • prachové farby
  • gélové farby
  • misky
  • stierky
  • kovová slamka o priemere 1cm
  • štetce
  • kostica na tvarovanie

Postup

  1. Marcipán zohrejeme, vymiešame s cukrom, pridáme vajcia, okrem bielkov, tie vyšľaháme zvlášť s druhým cukrom. Do zmesi pridáme roztopenú čokoládu s maslo, postupne zašľaháme suché suroviny a nakoniec primiesime stierkou sneh. Pečieme na 2 klasických hlbokých plechoch na 180 °C asi 30 - 40 minút.
  2. Medzitým pripravíme obidve ganache. Zohrejeme smotanu a zalejeme ňou nachystanú čokoládu. Zakryjeme fóliou a necháme kryštalizovať pri izbovej teplote, najlepšie z večera do rána. Pred použitím môžeme trochu prejsť metličkovým mixérom.
  3. Kým korpusy vychladnú, postupne namáčame ryžový papier a na papier na pečenie ukladáme a dotvárame potrebný tvar. Môžeme zafarbiť, tónovať gélovými alebo práškovými farbami. Sušíme v rúre na 100 °C, kým nebudú suché.
  4. Korpusy narežeme na pláty a postupne ukladáme na podložku do potrebného tvaru. Striedame džem a ganache. Postupne vrstvíme. Keď máme požadovanú výšku, dáme poriadne zachladiť. Potom orežeme do požadovaného tvaru a celé to ešte vyhladíme pomocou ganache z čokolády 65 % a dáme opäť zachladiť.
  5. Vyvaľkáme fondán na požadovanú veľkosť a hrúbku. Nanesieme na tortu a postupne, pomalým dotváraním pokryjeme celú tortu.
  6. Zdobenie a dotváranie celého zvieratka. Fantázii sa medze nekladú. Na šupiny zvolíme slamku, domodelujeme oči, ich okolie, ústa rybke a už len dotieňujeme pocitovo jednotlivými farbami, postupne a opatrne.
  7. Nakoniec z ozdôb z ryžového papiera dotvoríme plutvy a pozapichujeme ich do tela rybky.

    Ingredience

    Telíčko rybky
    • 800 g marcipánu
    • 20 x žĺtok
    • 280 g kryštálového cukru
    • 300 g vajec
    • 300 g bielkov
    • 260 g kryštálového cukru
    • 200 g hladkej múky
    • 100 g kakaa
    • 200 g čokolády 70%
    • 200 g masla
    Ganache
    • 500 g čokolády 65 %
    • 500 g šľahačkovej smotany 35 %
    • 400 g čokolády yuzu vlastná
    • 130 g šľahačkovej smotany 40 %
    Na potretie korpusov
    • 200 g džemu zo sicílskych pomarančov, priamo zo Sicílie
    Poťahová hmota
    • 1 400 g poťahová hmota mandľa
    Zdobenie
    • práškové farby odtieňov zlatej, perleťovej bielej, antickej zlatej
    • 1 konštrukcia
    • 1 balík ryžového papiera

    Pomôcky

    • stojan vyrábaný na mieru
    • plech klasický 30 x 40
    • robot
    • ručný mixér
    • potravinová fólia
    • silikónové podložky
    • prachové farby
    • gélové farby
    • misky
    • stierky
    • kovová slamka o priemere 1cm
    • štetce
    • kostica na tvarovanie

    Postup

    1. Marcipán zohrejeme, vymiešame s cukrom, pridáme vajcia, okrem bielkov, tie vyšľaháme zvlášť s druhým cukrom. Do zmesi pridáme roztopenú čokoládu s maslo, postupne zašľaháme suché suroviny a nakoniec primiesime stierkou sneh. Pečieme na 2 klasických hlbokých plechoch na 180 °C asi 30 - 40 minút.
    2. Medzitým pripravíme obidve ganache. Zohrejeme smotanu a zalejeme ňou nachystanú čokoládu. Zakryjeme fóliou a necháme kryštalizovať pri izbovej teplote, najlepšie z večera do rána. Pred použitím môžeme trochu prejsť metličkovým mixérom.
    3. Kým korpusy vychladnú, postupne namáčame ryžový papier a na papier na pečenie ukladáme a dotvárame potrebný tvar. Môžeme zafarbiť, tónovať gélovými alebo práškovými farbami. Sušíme v rúre na 100 °C, kým nebudú suché.
    4. Korpusy narežeme na pláty a postupne ukladáme na podložku do potrebného tvaru. Striedame džem a ganache. Postupne vrstvíme. Keď máme požadovanú výšku, dáme poriadne zachladiť. Potom orežeme do požadovaného tvaru a celé to ešte vyhladíme pomocou ganache z čokolády 65 % a dáme opäť zachladiť.
    5. Vyvaľkáme fondán na požadovanú veľkosť a hrúbku. Nanesieme na tortu a postupne, pomalým dotváraním pokryjeme celú tortu.
    6. Zdobenie a dotváranie celého zvieratka. Fantázii sa medze nekladú. Na šupiny zvolíme slamku, domodelujeme oči, ich okolie, ústa rybke a už len dotieňujeme pocitovo jednotlivými farbami, postupne a opatrne.
    7. Nakoniec z ozdôb z ryžového papiera dotvoríme plutvy a pozapichujeme ich do tela rybky.