Logo Pečie celé Slovensko

Sacher torta

Sacher torta z technickej výzvy

Technická výzva

porotkyňa Petra Tóth

Recepty od Petry

Ingrediencie

Korpus 24 cm

  • 130 g masla izbovej teploty
  • 110 g práškového cukru
  • 6 vajec
  • 130 g horkej čokolády (54%)
  • 130 g hladkej múky
  • 110 g kryštálového cukru
  • Štipka soli
  • Pár kvapiek vanilkového bourbonu

Marhuľový džem

  • 300 g čerstvých marhúľ
  • 225 g kryštálového cukru
  • 150 ml vody
  • 7 g pektínu
  • Citrónová šťava z 1 citróna

Sacher glazúra

  • 150g horkej čokolády (54%)
  • 150g smotany (33%)

Čoko pečiatky

  • 150 g horká čokolády na pečať (54%)

Ďalšie

  • Chladiaci sprej

Postup

Korpus 24 cm

  1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
  2. Vajcia oddelíme.
  3. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh s postupným pridávaním kryštálového cukru.
  4. Zmäknuté maslo a práškový cukor vymiešame do peny, pridáme žĺtky, pár kvapiek vanilkového bourbonu, pridáme rozpustenú čokoládu. Pena musí byť hladká, našľahaná a smotanovo jemná.
  5. Do peny opatrne vmiešame bielkový sneh a preosiatu múku.
  6. Hmotu nalejeme do pripravenej, papierom vystlanej formy.
  7. Pri teplote 180 stupňov pečieme 20 minút, dopekáme pri teplote 160stupňov ďalších 30 - 40 minút.

Marhuľový džem

  1. Marhule nakrájame, rozmixujeme, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a vodu. Rozvaríme a zredukujeme.
  2. Dochutíme citrónovou šťavou.
  3. Tortu rozkrojíme na polovicu a naplníme ešte teplým džemom, spojíme.
  4. Vrch aj boky potrieme zvyšným džemom.
  5. Necháme schladiť a polejeme čokoládovou polevou.

Sacher glazúra

  1. Smotanu zohrejeme na 75 stupňov, teplú smotanu nalejeme do čokolády a miešame do rozpustenia.
  2. Glazúrou prelejeme zachladenú tortu.
  3. Necháme stuhnúť, po stuhnutí krájame na 10 ks.

Čoko pečiatky

  1. Čokoládu na pečať mierne nahrejeme, miešame na teplotu 28 – 30 stupňov, miešame a temperujeme.
  2. Pomocou vrecka robíme na papier na pečenie bodky, ktoré označíme zachladenou pečaťou.