Logo Pečie celé Slovensko

Beine tartaletky s avokádovym krémom

Tartaletky s avokádom

Kreatívna výzva

Recepty od Bei

Ingrediencie

Cesto

  • 270 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • Štipka soli
  • 120 g studeného masla, nakrájaného na kocky
  • 2 vajíčka
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • Podľa potreby studenú vodu

Avokádový krém

  • 3 väčšie zrelé avokáda
  • 1/3 šálky čerstvej limetkovej šťavy
  • 1/3 šálky agáve sirupu
  • 2 ČL limetkovej kôry
  • 2 PL kondenzovaného mlieka
  • 50 g creme fraiche 36%

Karamelizovaný ananás

  • 1 väčší zrelý očistený ananás
  • ¼ ČL morskej soli
  • 1 PL agáve sirupu + podľa potreby
  • podľa potreby citrónová šťava

Limetkový curd

  • 2 vajíčka
  • 1/3 šálky kryštálového cukru
  • Šťava z jednej limetky
  • Kôra z jednej limetky
  • 80 g chladeného masla

Na ozdobenie

  • nesolené opražené arašidy
  • mätu

Postup

  1. V mise robota miesiacim hákom prepojíme suché ingrediencie. Potom pridáme maslo, zapracujeme
  2. Po jednom vlejeme vajíčka a nakoniec citrónovú šťavu. Je potrebné dosiahnuť kompaktné pružnejšie cesto, preto ak sa nám zdá husté, pridáme jednu – dve PL studenej vody
  3. Hotovú hmotu zabalíme do strečovej fólie a odložíme na chvíľu do chladu
  4. Teplovzdušnú rúru rozohrejeme na 170 stupňov
  5. Cesto rozvaľkáme a tvarujeme do formičiek na tartaletky. Popicháme vidličkou a opäť vložíme do chladu na cca 20 minút
  6. Takto pripravené pečieme do zahnednutia
  7. Upečené korpusy vyberieme z rúry, necháme chvíľu odpočinúť na mriežke, potom ich vyklopíme a necháme úplne vychladiť
  8. Avokádový krém – avokádo očistíme, prekrájame a vložíme do nádoby blendera, okamžite zakvapkáme šťavou z limety, aby na povrchu nezhnedlo
  9. Pridáme ostatné suroviny a rozmixujeme do hladkého krému
  10. Pozn. suroviny na dochutenie pridávame radšej postupne a priebežne ochutnávame, keďže výslednú chuť do značnej miery ovplyvňuje stupeň zrelosti avokáda
  11. Keď sme s chuťou spokojní, hmotu našľaháme do hladkej krémovej konzistencie. Hotový krém odložíme do chladu
  12. Karamelizovaný ananás – ananás nakrájame na brunoise (malé kocky) a rovnomerne nasolíme. Necháme chvíľu odpočinúť
  13. Opekáme na rozohriatej panvici a keď je povrch skaramelizovaný, ochutíme podľa potreby agáve sirupom a citrónovou šťavou. Množstvo použitých ochucovadiel závisí od zrelosti/intenzity sladkosti ananásu
  14. Do hrnca dáme variť vodu na parný kúpeľ. Vajíčka, cukor, šťavu a kôru spojíme v kovovej alebo sklenenej mise metličkou. Umiestnime nad paru a šľaháme do zhustnutia
  15. Zmes okamžite precedíme a do teplej primiešame na kocky nakrájané chladné maslo. Prelejeme do plastovej dávkovacej fľašky a odložíme do chladu
  16. Do každého korpusu na dno nalejeme limetkový curd, naň malou lyžičkou rozložíme rovnomerne kocky ananásu a nakoniec ozdobnými špičkami nastriekame avokádový krém
  17. Nakoniec môžeme posypať presekanými arašidmi a zapichneme snietku mäty

Beata

Profesionálne sa venuje realitám a vo voľnom čase vyrába háčkované kabelky. K pečeniu ju viedli jej babičky a neskôr svokra. Beáta je veľmi kreatívna a inšpirácie na recepty jej prinášal aj manžel po návrate zo zahraničných služobných ciest.

Pozrieť si Beine recepty