Logo Pečie celé Slovensko

Viliamove tartaletky s lieskovcovým praliné

Lieskovcové tartaletky

Kretívna
výzva

Recepty od Viliama

Ingrediencie

Tartaletkové cesto

  • 218g maslo (studené)
  • 150g práškový cukor
  • 105g žĺtok
  • 435g polohrubá múka

Čokoládová ganache (54%)

  • 220g čokoláda (callebaut)
  • 250g smotana 30%
  • 50g maslo

Karamel

  • 188g kryštálový cukor
  • 188g smotana 30%
  • 90g maslo

Lieskovo oriešková praliné

  • 300g opečené lieskové orechy
  • 200g kryštálový cukor
  • 50g voda

Lieskovo-oriešková šlahaná ganache

  • 245g smotana 30%
  • 40g invertný cukor
  • 210g biela čokoláda
  • 370g smotana 30% (studená)
  • 100g lieskovo-orieškovej praliné

Ozdoba

  • lieskovo-oriešková praliné
  • opečené lieskové orechy
  • 200g kakaové bôby

Postup

  1. Tartaletkové cesto – vymiešame práškový cukor s maslom, pridáme žĺtka znova premiešame a nakoniec pomocou pretínačky vmiešame múku
  2. Cesto si vyvaľkáme medzi dvomi pečiacimi papiermi a dáme ho poriadne vychladiť do chladničky
  3. Do vychladeného cesta vyrežeme požadovaný tvar a znova dáme na chvíľu schladiť
  4. Schladené cesto tvarujeme do tartaletky, pripravené tartaletky dáme zamrznúť
  5. Pečieme na 165 stupňov približne 25-30 minút
  6. Čokoládová ganache (54%) – čokoládu a maslo si dáme do misky
  7. smotanu si dáme variť do bodu varu
  8. horúcu smotanu vylejeme k čokoláde a maslu, ktorú najskôr zmiešame ručne a potom ponorným mixérom
  9. ganache si dáme vykryštalizovať do chladničky
  10. Karamel – cukor pomaly roztopíme na karamel, medzi tým si nahrejeme smotanu na cca 50 stupňov
  11. Smotanu deglazujeme s karamelom na dva až trikrát
  12. Na záver pridáme maslo na zjemnenie chute a pomocou ponorného mixéra sa uistíme, že karamel je spojený so smotanou
  13. Karamel dáme schladiť do chladničky
  14. Lieskovo-oriešková praliné – lieskovce si opečieme v trúbe na 160 stupňov a pečieme približne 15-20 minút
  15. Vodu a kryštálový cúkor zmiešame a dáme variť, následne pridáme opečené lieskovce a karamelizujeme na 188 stupňov
  16. Skaramelizované lieskovce necháme stuhnúť
  17. Stuhnuté lieskovce rozomeleme v mixéri na pastu
  18. Lieskovo oriešková šlahaná ganache – čokoládu a praliné si dáme do misky
  19. Smotanu (245g) s invertným cukrom nahrejeme do bodu varu a pomaly, za stáleho miešania, prilievame do zmesi čokolády. Smotanu prilievame na dvakrát
  20. Smotanu (370g) vymiešame na padnuté vrcholy, keď bude mať ganache menej než 32 stupňov, primiešame vymiešanú smotanu
  21. Takto pripravenú ganache dáme schladiť a neskôr vymiešame na nadýchaný krém

Viliam

Viliam je najmladším súťažiacim v šou. Pečenie ho uchvátilo pred štyrmi rokmi, kedy pre zranenie musel obmedziť šport. Absolvoval niekoľko cukrárskych kurzov venovaných francúzskym dezertom a čokoláde.

Pozrieť si Viliamove recepty