Veľkonočný baránok z východu
Kreatívna
výzva
Recept od Ďoďa
Ingrediencie
Veľkonočná plninu
- 8 g droždia
- 13 vajec
- 4 biele rožky
- Soľ
- Čierne mleté korenie
- 150 g anglickej údenej slaniny
- 1 kg údenej krkovičky
- Hrsť petržlenovej vňate a pažítky
Baranček z kysnutého cesta
- 8 g droždia
- 1 ČL kryštálového cukru
- 1 ČL soli
- 300 ml mlieka
- 2 žĺtky
- 50 g masla
- 500 g hladkej múky
- 1 bielok na potretie
Plnka do roládiek
- 30 g taveného syra
- 200 g syra balkánskeho typu
- 1 bielok
- Hrsť pažítky
- Čierne mleté korenie
Na ozdobenie
- Cherry paradajky
- Pažítka
- Tymian
- Hrozienka
Postup
- Na kysnuté cesto pripravíme kvások z mlieka, droždia a cukru. Necháme postáť pokiaľ droždie nezaktivuje a pridáme ostatné suroviny a miesime 5 minút. Cesto kysne asi 30 minút.
- Medzi tým pripravíme kvások na veľkonočnú plninu – droždie rozmiešame vo vajíčkach, do ktorých pridáme nakrájané rožky na malé kocky. Následne pridáme pomletú slaninu a údenú krkovičku. Pár kúskov krkovičky nakrájame na drobné kocky. Osolíme, okoreníme a pridáme aj nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a pažítku.
- Plech potrieme bravčovou masťou a vysypeme strúhankou. Pridáme vypracovanú masu a rovnomerne ju rozotrieme po plechu. Vrch uhladíme mokrou rukou a poprášime strúhankou. Necháme 30 minút odpočívať a pečieme 45 minút pri teplote 180 stupňov.
- Po vykysnutí cesta na barančeka tvarujeme hlavu, rožky a uši a nožičky. Zvyšné cesto rovnomerne vyvaľkáme do hrúbky 0,5 cm. Nanesieme zmes z taveného syra, nastrúhaného syra balkánskeho typu, čierneho korenia, bielka a pažítky. Zrolujeme a nitkou krájame malé slimáky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie do tvaru baránka. Pečieme 27 minút pri teplote 180 stupňov.
- V závere upečeného barančeka prenesieme na veľkonočnú plninu, ozdobíme zeleným šalátom, paradajkami, tymianom a pažítkou. Barančekovi okolo krku zaviažeme červenú mašličku.