Logo Pečie celé Slovensko

Veľkonočný baránok z východu

Veľkonočný baránok z východu

Kreatívna
výzva

Recept od Ďoďa

Ingrediencie

Veľkonočná plninu

  • 8 g droždia
  • 13 vajec
  • 4 biele rožky
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
  • 150 g anglickej údenej slaniny
  • 1 kg údenej krkovičky
  • Hrsť petržlenovej vňate a pažítky

Baranček z kysnutého cesta

  • 8 g droždia
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 1 ČL soli
  • 300 ml mlieka
  • 2 žĺtky
  • 50 g masla
  • 500 g hladkej múky
  • 1 bielok na potretie

Plnka do roládiek

  • 30 g taveného syra
  • 200 g syra balkánskeho typu
  • 1 bielok
  • Hrsť pažítky
  • Čierne mleté korenie

Na ozdobenie

  • Cherry paradajky
  • Pažítka
  • Tymian
  • Hrozienka

Postup

  1. Na kysnuté cesto pripravíme kvások z mlieka, droždia a cukru. Necháme postáť pokiaľ droždie nezaktivuje a pridáme ostatné suroviny a miesime 5 minút. Cesto kysne asi 30 minút.
  2. Medzi tým pripravíme kvások na veľkonočnú plninu – droždie rozmiešame vo vajíčkach, do ktorých pridáme nakrájané rožky na malé kocky. Následne pridáme pomletú slaninu a údenú krkovičku. Pár kúskov krkovičky nakrájame na drobné kocky. Osolíme, okoreníme a pridáme aj nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a pažítku.
  3. Plech potrieme bravčovou masťou a vysypeme strúhankou. Pridáme vypracovanú masu a rovnomerne ju rozotrieme po plechu. Vrch uhladíme mokrou rukou a poprášime strúhankou. Necháme 30 minút odpočívať a pečieme 45 minút pri teplote 180 stupňov.
  4. Po vykysnutí cesta na barančeka tvarujeme hlavu, rožky a uši a nožičky. Zvyšné cesto rovnomerne vyvaľkáme do hrúbky 0,5 cm. Nanesieme zmes z taveného syra, nastrúhaného syra balkánskeho typu, čierneho korenia, bielka a pažítky. Zrolujeme a nitkou krájame malé slimáky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie do tvaru baránka. Pečieme 27 minút pri teplote 180 stupňov.
  5. V závere upečeného barančeka prenesieme na veľkonočnú plninu, ozdobíme zeleným šalátom, paradajkami, tymianom a pažítkou. Barančekovi okolo krku zaviažeme červenú mašličku.