Logo Pečie celé Slovensko

Cesta okolo sveta

Cesta okolo sveta

Osobná
výzva

Tomáš z PCS

Recept od Tomáša

Ingrediencie

Cesto

  • 400 ml mlieka
  • 2 ks vanilkového cukru
  • 1 a ½ droždia
  • 2 ks vajcia
  • 760 g hladkej múky
  • 120 g kryštálového cukru
  • 1 ks limetka (kôra)
  • 2 PL oleja
  • 120 g masla
  • 100 g nasekaných datlí

Plnka

  • 250 g datlí
  • 250 ml jablkového džúsu
  • 1ks pomarančová šťava?
  • ½ pomaranča (kôra)
  • 200 g lieskovcového praliné

Maslová plnka

  • 300 g masla
  • 300 g práškového cukru

Ďalšie suroviny

  • Vajce na potretie
  • 100 g hladkej múky na podsýpanie
  • Práškový cukor na posypanie

Postup

  1. Všetky prísady by mali mať izbovú teplotu. Droždie rozmrvíme, zasypeme troškou cukru a zalejeme vlažným mliekom. Kvások necháme na teplom mieste nakysnúť. Do misky si dáme všetky suroviny okrem vajec - tie si oddelíme žĺtky od bielkov a začneme miešať.
  2. Bielky si zvlášť vyšľaháme v miske. Ak ich máme vyšľahané, tak ich postupne pridávame do cesta a všetko spolu premiešame, aby sme mali cesto jemne a vláčne. Cesto dáme kysnúť na teplé miesto.
  3. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku cesto si rozdelíme na 3časti.Prvú časť si rozvaľkáme, naplníme ju ďatľovou plnkou, zavinieme do tvaru buchty a dáme do formy. Tak isto pripravíme aj druhé cesto. Tretie cesto si rozvaľkáme a narežeme na pásiky, naplníme si ho praliné, zrolujeme a ukladáme do kruhu. Na záver cesto necháme na plechu odstáť ešte 15 minút. Potrieme ho vyšľahaným vajcom a dáme piecť na 170 stupňov na 35 minút.
  4. Plnka - ďatle si nakrájame na menšie kúsky, dáme ich do hrnca spolu s jablkovým džúsom a pomarančovou kôrou a šťavou z pomaranča. Necháme to všetko spolu poriadne prevariť, aby nám datle zmäkli. Zmes necháme vychladnúť.
  5. Postup na tvarovanie glóbusu: Ak je všetko upečené a vychladnuté, tak si dáme 2 polgule na seba spodnými stranami a zlepíme troškou ďatľovou plnkou. Celú guľu dáme na okrúhly upečený korpus, ktorý sme si poprášili zlatým prachom.
  6. Celý glóbus si potrieme maslovým krémom a dáme stuhnúť. Po stuhnutí ho nastriekame modrou farbou. Z fondánu si spravíme svetadiely a tie si naukladáme na glóbus.
Tomáš z PCS

Tomáš

Tomáš žije v Trenčíne a pracuje ako barman a tiež sa venuje deťom z detských domovov. So svojimi súrodencami taktiež vyrástol v detskom domove, kde sa zrodil aj jeho vzťah k pečeniu.

Pozrieť si Tomášove recepty